Wat ik doe

Ik spreek over de volgende onderwerpen die gerelateerd zijn aan mijn werk

 • Mijn boek; Het verborgen verdriet van de man. Voordrachten en ik vertel over mijn onderzoek en ervaringen.
 • De kracht van het leven in andere culturen. Hoe het leven als cultureel antropoloog bij verschillende (lokale) volkeren wereldwijd mijn eigen leven positief verandert en beïnvloed heeft. De kracht en wijsheid van andere culturen.
 • De transformatiekracht van geld. De donkere en lichte kant van geld. Gebaseerd op mijn persoonlijk leven en hoe ik bijvoorbeeld de stichting Victory for Equality oprichtte met georven geld. En mijn werk tussen extreem rijke en extreem arme landen. Hoe we geld kunnen gebruiken voor een positief doeleinde.
 • De kracht van stilte, spiritualiteit en intuïtief leven in onze hectische westerse wereld. Wijsheid uit andere culturen en eigen ervaring.

Ik heb ervaring in spreken voor de volgende instituten wereldwijd:

 • Bedrijven
 • Mensenrechten conferenties
 • Spirituele groepen
 • Financiële instituten
 • Filantropie conferenties
 • Scholen
 • Universiteiten
 • Gevangenissen

De Thema's

Mannen als onderdeel van het gender- verhaal: Aangaande mijn jarenlange onderzoek en boek over gender. Waarbij ik me richt op mannen. En het verhaal vanuit een mannelijk oogpunt belicht. Gebaseerd op jarenlang onderzoek in Zuid- Afrika en Nederland.

Dood en verlies: Hoe we dit anders kunnen zien en ervaren. Vanuit een lichter perspectief. En een andere benadering.

De transformerende werking die geld kan hebben. Wat geld echt betekent. En hoe vermogen terug gegeven kan worden aan de samenleving.

Mijn stichting: De achtergrond, opbouw, projecten en mijn ervaring in het opzetten en leiden van een (familie-) stichting op de grond en in het veld.

Verder spreek ik graag over onderwerpen die ik tegenkom gedurende mijn veldreizen wereldwijd. Of waar het verzoek van de mensen zelf ligt. Bijvoorbeeld: Hoe we onze zienswijze kunnen veranderen ten opzichte van fundamentele onderwerpen, culturele verschijnselen of onderwerpen waar ik over schrijf.

Workshops

Sommige onderwerpen kunnen ook geïntegreerd en gecombineerd worden met kleine workshops.

Onderwerpen

 • Mannen en Vrouwen

  Mannen als onderdeel van het gender- verhaal: Aangaande mijn jarenlange onderzoek en boek over gender. Waarbij ik me richt op mannen. En het verhaal vanuit een mannelijk oogpunt belicht. Gebaseerd op jarenlang onderzoek in Zuid- Afrika en Nederland.

 • Dood en Verlies

  Hoe we dit anders kunnen zien en ervaren. Vanuit een lichter perspectief. En een andere benadering.

 • Geld en Macht

  De transformerende werking die geld kan hebben. Wat geld echt betekent. En hoe vermogen terug gegeven kan worden aan de samenleving.

 • De Stichting

  De achtergrond, opbouw, projecten en mijn ervaring in het opzetten en leiden van een (familie-) stichting op de grond en in het veld.

Meer over deze thema's

Man- en vrouw

Mijn meeste recente onderzoek verrichte ik de afgelopen jaren. Na jarenlang veldonderzoek naar de ongelijkheid tussen man en vrouw verricht te hebben. Wat begon met een wetenschappelijk promotieonderzoek in Tanzania en Zuid- Afrika. Later breidde dit zich ook uit naar de Westerse wereld en Nederland en heb ik mijn focus met name op het verhaal van de man gericht. Een boek over dit werk komt later dit jaar uit. Tevens werken we aan het maken van een documentaire en multimedia project over dit onderwerp. Zie voor meer informatie op de website.

Mijn interesse in de dood komt voort uit mijn eigen geschiedenis. Zelf verloor ik mijn vader en mijn broer in twee onafhankelijke auto ongelukken. Later verongelukte ook mijn geliefde en dierbare vriend toen ik in Tanzania woonde, naast ook nog het verlies van twee andere belangrijke mannen in mijn leven.

Daardoor ben ik diep geraakt geweest door de dood. Maar ook gefascineerd geraakt door hoe we deze doorgaans ervaren. Door de negativiteit en het taboe dat er veelal omheen hangt. Hoewel de pijn, het verdriet, en ook de rouw onmiskenbaar zijn, heb ik de dood zelf nooit als negatief ervaren. Maar andere manieren en perspectieven gezien en ervaren om er naar te kijken en met de dood om te gaan.

Op basis daarvan ben ik een boek over de dood aan het vorm geven dat een andere visie op de dood weergeeft. Ook werk ik  aan een kinderboek om een ander en lichter perspectief op de dood te geven dan wat we doorgaans gewend zijn aan onze kinderen te vertellen.

Door mijn eigen familie achtergrond, en mijn jarenlange werk in arme landen, ben ik heel diep doordrongen geraakt van de meerdere kanten die geld beslaan.

De donkere en lichte kant van geld. Hoeveel moois en goed geld kan brengen. Maar ook de taaie machtsstructuren die vaak achter geld schuilgaan.

Zelf heb ik met de erfenis van mijn overleden broer Victor de stichting Victory for Equality opgericht. Ook om hiermee te kunnen bewerkstelligen dat geld een transformerende en positieve draagkracht kan zijn.

Bewustwording beslaat vele velden en terreinen. Onder andere over de diepere levensthematiek en universele thema’s  die ik hiervoor beschreef.

Maar hoe kunnen we verantwoordelijkheid nemen voor onszelf en voor de wereld? Hoe kunnen we met onze middelen; zoals tijd, kennis en geld anders leren omgaan. Om voor onszelf en anderen een vruchtbaar bestaan op te kunnen bouwen?

Onze Westerse cultuur is doordrongen van snelheid, van bewerkstelligen en effectueren,van naar buiten gericht zijn en van het ratio en het denken. Door onderzoek en vele jaren bij andere volkeren te hebben doorgebracht, heb ik met een andere manier van leven kennis gemaakt. En hoe we vanuit een stillere en meer intuïtieve bron kunnen leven.

Meer over Victory for Equality

Tot slot: In 2006 heb ik de stichting Victory for Equality opgericht. Vernoemd naar mijn overleden broer Victor en deze is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige stichting waarbij we projecten ondersteunen en oprichten die zich richten op onderdrukte bevolkingsgroepen. Tegenwoordig ondersteunen we projecten tussen mannen en vrouwen, waarbij we mannen en vrouwen samenbrengen om de gelijkwaardigheid tussen hen te bevorderen. Zie voor meer informatie de website.